Het is al een paar keer aangestipt: er is een mogelijkheid dat het door ons gebruikte Telegram ten onder gaat aan censuur en/of afsluiting. Buiten dit, we willen op den duur niet meer afhankelijk zijn van ‘Big Tech’; grote ICT bedrijven. Doel van Domein 4 is om onze data weer in eigen beheer te hebben. We zorgen dan zelf voor onze privacy, hebben geen last van censuur, en onze gegevens worden dan niet meer verhandeld.


Veel van dit soort zaken moeten eigenlijk op dezelfde manier door alle regio’s geregeld worden. Voor Telegram is er door vrijwilligers in een landelijke expertgroep gewerkt aan een alternatief, met als doel om op den duur bruikbaar te zijn voor alle regio’s. Er is gekozen voor chatsoftware Zulip. Op dit moment is het nog in testfase, en we gaan daar aan meedoen. Wat testen we?

  • Is de server goed genoeg om alle Society 4.0 regio’s te bedienen?
  • Kunnen we overweg met Zulip?
  • Werkt het naar behoren op alle gewenste platforms? (iPhone, Android, Web browser, tablets, etc)
  • Kunnen we overweg met de gestelde richtlijnen?
  • Etc

Een aantal vragen staan nog open, maar dat moet ons niet weerhouden om eens een kijkje te nemen naar dit Telegram alternatief:

  • Moeten/willen we direct overstappen zodra het landelijke platform voor definitief gebruik wordt opengesteld?
  • Stappen we pas over als er dreiging/sprake is van censuur en/of afsluiting?
  • Zitten er (financiele?) voorwaarden aan het gebruik van dit SC4.0 platform?

Verdere info:

In de domein 4 Telegram groep (en misschien ook andere groepen) zal een uitnodiging volgen om mee te doen met uitproberen van Zulip. Op dit moment wordt er landelijk nog gewerkt aan instructie filmpjes mbt hoe je streams aanmaakt, topics aanpast of verplaatst, etc. mbt je eigen regio kanalen

Een reactie op “Zulip chatsoftware

Geef een reactie