Wat gebeurt er binnen domein 4, regionale digitale infrastructuur? Een status update.

Website

Prioriteit is de website. Status is dat het goed genoeg is voor eerste gebruik binnen de organisatie, link zal snel gepubliceerd worden, en iedereen wordt uitgenodigd om het eens te bekijken. We hopen dat het snel zal groeien; de activiteiten kalender is al aardig gevuld, en we hopen dat we veel nieuws kunnen plaatsen. Nieuws van jullie.

Research

De website is eigenlijk niet een echt doel van dit domein. Stip op de horizon is om los te komen van ‘big tech’, en digitale diensten meer/weer lokaal te krijgen. Zeggenschap hebben over onze data, en de beschikbaarheid daarvan, moet terug naar ons, de burger. Bedreigingen zijn o.a. censuur, en zelfs het mogen internetten onder voorwaarden? Allemaal zogenaamd om u te beschermen, maar we weten beter toch?

Tussen werkzaamheden van de website door is het e.e.a. kort onderzocht. Verslagjes hiervan staan hieronder.

Lees dit artikel van De Andere krant hier, uit de editie van 23 april 2022.

Research onderwerp: Helium network

Doel

Decentraal draadloos netwerk, waarbij alle middelen eigendom zijn van burgers. Gebruikers van het netwerk betalen hiervoor, dit gaat in een eigen munt; HNT, Helium Network Token. Flink deel van deze opbrengst wordt verdeeld onder de mensen die een toegangspunt hebben neergezet en aangesloten.

Acties/Bevindingen

Site(s) uitgeplozen, en wat podcasts gezien.

In alternatieve kringen wordt Helium een beetje ‘gehypt’, lijkt wel. Maar hoofdpagina van Helium zegt het eigenlijk al kort; “Thousands of existing solutions, sensors, devices and gateways can be easily configured to run LongFi – a powerful blend of LoRaWAN and blockchain technologies“. LoRa is een netwerk bedoeld voor communicatie t.b.v. het ‘internet der dingen’, bijvoorbeeld:

 • Temperatuur sensoren
 • Positie sensoren
 • Vulgraad van een afvalbak
 • Aan/uit zetten van verwarming

Conclusie tot nu toe

Weinig bruikbaar voor een vervangen van het huidige gebruik van internet. Snelheid van dit Helium netwerk zou liggen op iets van wat we hadden midden jaren 90 van vorige eeuw. Wellicht zijn er soortgelijke oplossingen die wel bruikbaar zijn? Helium belooft te gaan werken met 5G, en dat zou wel snel zijn. Maar, er is flink weerstand tegen 5G i.v.m. gezondheidsrisico’s.

Links/verdere info

Research onderwerp: Threefold

Doel

Binnen Society 4.0 kringen wordt Threefold als het summum gezien van DAO; Decentralize Autonomous Organisation. Een manier om een decentraal equivalent te beiden van ‘big tech hosting’. Bij alles wat je doet op internet, of binnen een bedrijf of thuis, je maakt contact met een ‘server’, een centrale computer waar alle verwerking en opslag van gegevens plaatsvindt, ook wel ‘hosting’ genoemd. Met Threefold kan dit ook, maar dan decentraal, buiten bedrijven om om die ‘hosting’ te kunnen bieden. Via de Threefold organisatie kun je als burger een computer registreren/toevoegen aan hun wereldwijde infrastructuur. Administratie ervan gaat op een blockchain. Gebruikers betalen in een crypto valuta (TFT, ThreeFold Token), opbrengst wordt voor 90%? verdeeld over de aanbieders.

Acties/Bevindingen

 • Wallet aangemaakt.
 • 3bot aangemaakt.
 • Farms aangemaakt.
 • Beetje TFT tokens gekocht (via Bitcoin).
 • Virtuele machines aangemaakt op de Threefold infrastructuur:
  • Losse server.
  • Kant- en klare WordPress server.
  • WordPress gemaakt met Caprover.
 • Eigen Threefold node neergezet en aangesloten op het netwerk.
 • Kubernetes wordt aangeraden om wat meer ‘high availability’ voor elkaar te krijgen, ook hier wat onderzoek naar gedaan.

Eerste bevindingen:

 • Het is uiterst complexe materie, met 20 jaar ervaring in ‘klassieke hosting’ is het toch lastig om e.e.a. te doorzien.
 • Om e.e.a. voor elkaar te krijgen (als ‘hoster’, of als ‘klant’) moet je een hele wirwar van ID’s, wallets maken, en aan elkaar koppelen.
 • Er is veel informatie, op de site, in een forum, via Telegram. Maar toch, bij elke vraag die je hebt, valt het antwoord lastig te vinden.
 • Onderzoek liep terwijl de Threefold organisatie migreerde van versie 2 naar versie 3. Dit maakte het nog lastiger om e.e.a. te doorzien.
 • Vanuit Domein 4 van Frij Frysland is er onderzoek gedaan naar het privacy statement van Threefold, dit valt erg tegen. Al is het geen vuistdik document, Facebook zou er zo mee uit de voeten kunnen?
 • Je data staat ergens op de wereld, op een ‘host’ in handen van een burger. Per maand moet dit 95% van de tijd beschikbaar zijn, dan kijgt de aanbieder ‘uitbetaald’ voor zijn/haar diensten. Maar, die kan elk moment besluiten om met de diensten te stoppen, server met data is dan opeens helemaal weg. Aanbieder en gebruikers zijn anoniem naar elkaar toe. Hoe hiermee om te gaan? Threefold biedt hiervoor weer complexere opslagtechnieken, nog geen onderzoek naar gedaan.
 • Goede nieuws, recent is er een flinke update geweest van Threefold faciliteiten, met veel verbeteringen. Zo op het eerste gezicht kun je nu makkelijk aan de eigen munt komen. TFT’s zou je nu direct met euro’s kunnen kopen, voorheen was er van alles mogelijk (bijvoorbeeld via Bitcoin), maar het was allemaal niet eenvoudig.

Conclusie tot nu toe

Zeer interessant; zonder investeringen kun je toch gebruik maken van hosting diensten, zonder dat je ‘big tech’ aan het spekken bent. Data blijft in handen van burgers, al weet je niet wie. Privacy statement van de Threefold organisatie valt tegen, en materie is zeer complex. Verder kijken wat er landelijk gaat leven rond deze techniek. Misschien, als je toch bereid bent om te investeren, dan eigen server(s) neerzetten? Die kun je dan gebruiken zonder dat daar een organisatie met een crypto betaalmodel bij komt kijken?
Heel veel meer onderzoek/reseach nodig.

Links/verdere info

Research onderwerp: Matrix / Element

Doel

Matrix is te vergelijken met het veelgebruikte Telegram en WhatsApp. Echter, deze techniek is ‘open source‘. D.w.z. gebruik ervan is vrij, en experts kunnen, indien gewenst, ‘onder de motorkap’ zien hoe het werkt. Uitbreidingen/aanpassingen van de software zou je dan zelf kunnen- en mogen doen. ‘Matrix’ is de basis infrastructuur, ‘Element’ is het stukje software wat dan de echte equivalent van een Telegram kan zijn. Maar, als je wilt, kun je ook andere software producten kiezen, die dan allemaal via ‘Matrix’ met elkaar kunnen communiceren.

Acties/Bevindingen

 • Flink wat websites uitgeplozen.
 • Element geinstalleerd op telefoon en tablet.
 • Account gemaakt.
 • Chatgroep gemaakt, beetje rondgekeken in de app.
 • Webclient geprobeerd.

Conclusie tot nu toe

Het doet wat je zou verwachten zo op het eerste gezicht. Eigen server (om data in eigen hand te houden/hebben) zou ook mogelijk zijn. Er zijn best wel wat andere soortgelijke open source equivalenten van Element/Matrix/Telegram/WhatsApp. Wat wordt de standaard? Wanneer? Kijken wat er in andere SC4.0 regio’s aan het gebeuren is, en/of kijken hoe lang Telegram bruikbaar blijft.

Links/verdere info

Landelijk

Vanuit Society 4.0 begint er landelijk ook wat initatief te komen voor dit domein. Elke regio heeft immers dezelfde problematiek, en heeft (lokaal) hetzelfde doel. Waarom niet e.e.a. landelijk oplossen of uitzoeken? Landelijke vraag om hulp vanuit het Telegram kanaal luidde:

Zoals jullie intussen weten is er een groep enthousiaste experts die tot doelstelling heeft IT projecten te realiseren voor society 4.0. Wat ons betreft is deze IT expert groep geen aparte club, maar wel een groep van doeners – we willen projecten realiseren. Op dit moment hebben we een 5-tal projecten op de backlog waar we aan (gaan) werken en waar we hulp voor zoeken:

 1. Leveren van centrale services voor regio’s – de eerste services worden gedemoed op het regio festival van 23 april,
 2. Realiseren van een decentrale cloud Mbv ThreeFold,
 3. CRM backend voor administratie ondersteuning,
 4. SW defined radio,
 5. Applicatie om mee te stemmen.

We zoeken hiervoor SW developers, beheerders, project/teamleiders die positief zijn ingesteld en die de handen uit de mouwen willen steken. De IT expert groep heeft 3 coordinatoren: Joyce, Robert en ik. Wil je meedoen of heb je een eigen idee/voorstel, meld je dan bij Joyce: @JoycevanLuijn. Verder zal de IT expert groep in Mei een regio community call organiseren waar iedereen uit deze groep voor wordt uitgenodigd. Fijne paasdagen! Eric

We hopen dat er via de communicatie kanalen snel wat info komt over puntje 1. Voor puntje 2 hebben we ons gemeld. Voor de rest houden de landelijke initiatieven en andere regio’s in de gaten.

Geef een reactie